fredag 30 juli 2010

Norra Åsums kyrka, ofta besökt av mig och min fru


Norra Åsums kyrka, som tillhör Heliga Trefaldighets församling i Kristianstad, besöker jag ofta tillsammans med min fru (se bilden), då hennes föräldrar är begravda på kyrkogården här. Det är en klassisk medeltida kyrka med vapenhus, torn, långhus, kor och absid och att den dessutom nyligen är nykalkad och kritvit gör den till en av mina favoritkyrkor. Jag har beskrivit kyrkan tidigare i mitt första blogginlägg, http://medeltidakyrkoriskane.blogspot.com/2009/08/romanska-kyrkor-i-skane-historiska.html

2 kommentarer:

 1. Vi satt bredvid varandra och drack även kaffe tillsammans på HOME filmen.
  Hoppas att allt är väl med er båda. Här är det bra. Var även på uppföljningsmötet. Vi har planerat in en visning av filmen i Ö.Broby församlingshem den 9/3 kl.18.30-21. Välkomna!
  Blev glad när jag kom in på din blog Jan. Ser ditt intresse bl.a. för gamla kyrkobyggnader. Genom att jag sökte på pilgrimsvägar i Östra Göinge så kom jag in på blogen på något sätt.
  Har tittat och gått igenom lite olika inlägg och är uppiggad av läsningen.
  Vi planerar för en pilgrimsvandring i Ö.Broby församling den 15/4 (dagen före palmsöndagen) då försöker vi nå kyrkoruiner i Ö.Göinge. Startar kl.10. vara ung. 4 tim. Har du tips till oss så säg gärna till. Känner på mig att du är en stor källa!
  Anmäl er gärna till vår vandring. Pax et Bonum Ingvar och Gerd Persson

  SvaraRadera
 2. Hej Gerd och Ingvar!
  Tack för kommentaren! Jo, jag är intresserad av vårt kulturarv i form av de medeltida kyrkorna. Tyvärr kan vi inte den 15 april men vi hoppas ni får en fin pilgrimsfärd. Emmislövs kyrka är ju en fin gammal medeltidskyrka men i övrigt känner jag inte till andra kyrkoruiner där uppe. Däremot har jag kontakt med Staffan Fredin i kontraktet. Vi har tillsammans med Regionmuséet m fl tankar på att utveckla en turismrunda där man kan besöka kyrkorna i Gryt, Knislinge, Hjärsås, Emmislöv mm fl och också koppla detta till Wanås och andra begivenheter i Ö Göinge. Får se hur det går.
  Hälsningar
  Jan

  SvaraRadera