lördag 17 juli 2010

Besök Lunds domkyrka i sommar!


Nu i semestertider är det läge att besöka olika sevärdheter i Skåne och då är Lunds domkyrka en höjdpunkt. När man närmar sig Lund är det första man ser av staden de två kyrktornen (man ser nog också sjukhuskolossen!), som avtecknar sina 55 meter mot horisonten. Domkyrkan är ett av Skånes mest populära besöksmål där man lätt kan slinka in för en stunds ro för själen och för att uppleva domens storhet och skönhet. Det var kung Knut den helige som omkring år 1080 startade byggandet av en biskopskyrka. Då domkyrkan invigdes 1145 hade Lund redan varit biskopssäte i 40 år och var det kyrkliga maktcentret i hela Norden. Genom århundraden har kyrkobyggnaden växt och förändrats efter nya ideal, bränder och restaureringar. Den storslagna kyrkan är Nordens främsta exempel på romansk byggnadsstil och dess interiör pryds bl a av vackra sakrala glasmålningar och en enastående predikstol från sent 1500-tal.


Besök gärna kyrkans äldsta del, kryptan, och ta del av legenden om jätten Finn och hans koppling till byggnaden. En av kyrkans mest populära sevärdheter är det astronomiska uret från 1400-talet, med dess magnifika kalender (nyrenoverat!). Varje dag spelar uret "In dulci jubilo" och då träder de tre vice männen fram till Maria och Jesusbarnet med sina gåvor.


Domen är öppen må-fre 08-18, lördag 0930-17 och söndag 0930-18.Nästa år invigs det nya Domkyrkoforum, som bl a blir ett besökscentrum för Lunds domkyrka. http://domkyrkoforum.wordpress.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar