söndag 17 januari 2010

Boktips

I dagarna har jag köpt några böcker med koppling till medeltida kyrkor som jag vill tipsa om.

GOTIK - Arkitektur, Skulptur, Måleri och som handlar om gotikens utveckling i hela dess mångfald från starten i Frankrike 1140. Boken är utgiven i massupplaga på utgiven på tyska Tandems förlag. Jag köpte den igår på Akademibokhandeln i Malmö för 69 kr! De romanska kyrkorna utvecklades efterhand utifrån gotikens arkitektur vilket man kan följa i denna bok som i ord och bild bland annat beskriver de magnifika katedralerna i Europa som Köln, Reims, Notre Dame i Paris med flera.

Romanik - Arkitektur, Skulptur, Måleri och som handlar om den romanska tiden från år 1000 och framåt under medeltiden. Samma förlag och samma pris! Den tjocka boken tar upp romansk arkitektur i Italien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Portugal, Storbritannien och Skandinavien. Jo, Lunds Domkyrka finns med liksom dess föregångare i Speyer samt kyrkor och katedraler från tidig medeltid runt om i Europa. Mycket intressant bok som i första kapitlet behandlar den romanska kyrkoarkitekturen.

Skånska kyrkor - en bok som Skånes hembygdsförbund (http://www.skaneshembygdsforbund.se/) gav ut som årsbok 1997 (vet inte om den finns att beställa där längre; annars finns den kanske på antikvariat). Här ges en bred presentation av de skånska kyrkorna, från de äldsta spåren av stavkyrkor på 1000-talet fram till våra dagars stadsdelskyrkor av prefabricerade betongelement. En mycket givande bok, tycker jag.

Skånska kloster - också utgiven som årsbok 1987/88 av Skånes hembygdsförbund. I denna bok presenteras alla i landskapet verksamma ordnar och en heltäckande sammanställning av klostren i det Skåne som genom sina lundensiska ärkebiskopar utgjorde en andlig och politisk tyngdpunkt i det medeltida Norden. Det finns ett nära samband mellan de medeltida kyrkorna och klostren som det är spännande att lära sig mer om!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar