söndag 8 augusti 2010

Några medeltida kyrkor uppåt landetPå en resa i sommar besökte jag några intressanta medeltida kyrkor: Varnhems klosterkyrka utanför Skara, Skara domkyrka, S:t Nicolai kyrka i Örebro samt Strängnäs Domkyrka. Några notiser från besöken:
Varnhem: Klosterkyrka till cisterciensernas kloster som låg här mellan 1100-talet och 1500-talet. Jämför Herrevadskloster i Skåne, vårt enda cistercienserkloster. Det rekonstruerade klosterområdet ger en ganska god bild över hur klostret en gång såg ut. Själva kyrkan är stor och vacker och här är bl a Birger Jarl begravd och hans ansikte framträder också i sten överst på en av kyrkans kolonner.
Skara: Domkyrka i Sverigens äldsta stift. Här fanns en kyrka redan på 1000-talet. Gotisk byggnadsstil. Intressant krypta från medeltiden som upptäcktes 1949 (gömd i 700 år!). Fina stenrelieftavlor från 1100-talet. Fantastiska glasmosaikfönster av Bo Beskow som visar Bibelns alla berättelser.
S:t Nicolai kyrka i Örebro: här begravdes Engelbrekt 1436 och här utsågs Jean Baptiste Bernadotte till svensk tronföljare 1810 (200 årsfirande i Örebro!). Kyrkan är ursprungligen från 1300-talet och har både romanska och gotiska stildrag.
Strängnäs Domkyrka: en stor kyrka som ligger uppe på en kulle och som har ett imponerande stort och högt torn. Kyrkan är omgiven av många gamla fina byggnader som idag används för utbildningsändamål. Kyrkan var stängd vid mitt besök så jag har ingen information om kyrkans innehåll.
Se bilder uppifrån: Strängnäs, Skara med sina glasmosaikfönster och Varnhems klosterkyrka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar