söndag 1 november 2009

I miraklers tid - bland madonnor, stenhuggare och helgon i medeltida kyrkor


Är man intresserad av medeltida kyrkor, är boken I miraklers tid, av Maja Hagerman (text) och Claes Gabrielsson (foto), oumbärlig. Boken kom ut 2003 på Prisma förlag. Boken är inte en vanlig guide till de svenska medeltida kyrkorna utan är en berättelse om deras äldsta historia, idéerna runt dem och de sociala sammanhangen. Boken vill inspirera till egna resor till kyrkorna, som om de vore blad i en tjock historiebok som ligger öppen i att bläddra i för alla som med nyfikenhet tycker om att färdas bland småvägar på landet. Boken är mycket läsvärd och är försedd med många bilder, glädjande nog från flera medeltida skånska kyrkor. Läs mer om Maja Hagerman på http://www.majahagerman.se/index.html.

2 kommentarer:

  1. Jag har också läst "I miraklers tid" och håller med om att det är en ytterst engagerande bok om man är det minsta intresserad av kulturhistoria. Maja Hagerman verkar vara inte bara en duktig historiker utan också en lysande skribent som kan skriva på ett lättläst och intresseväckande sätt. Jag kan också rekommendera hennes bok "Det rena landet - om konsten att uppfinna sina förfäder". Mycket läsvärd!

    SvaraRadera
  2. Ja, hon är mycket bra. Jag har ytterligare en bok av henne: Spåren av kungens män - Om när Sverige blev ett kristet rike i skiftet mellan vikingatid och medeltid (Prisma 1996)./Jan

    SvaraRadera